De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 1,1 procent hoger. Beleggers beloonden AkzoNobel voor sterke kwartaalcijfers.
De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag hoger geopend, waarbij de kwartaalresultaten van AkzoNobel positief werden ontvangen. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met winsten.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 1,1 procent hoger op 506,34 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 782,04 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tussen 0,5 en 1,4 procent bij.
Lof voor AkzoNobel
AkzoNobel voerde met een plus van 2,7 procent de stijgers in de AEX aan. De verfproducent realiseerde in het eerste kwartaal een flinke winstgroei, mede dankzij lagere kosten en gunstige wisselkoerseffecten. Ook blijft het bedrijf naar eigen zeggen op koers om de doelstellingen voor 2015 te bereiken.
De kwartaalresultaten van AkzoNobel waren voor analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen over de volle breedte beter dan verwacht. Hij sprak dan ook van mooie cijfers. Van Beek tekende wel aan dat het verf- en chemieconcern nog geen herstel heeft gezien in Europa. ,,Het eerste kwartaal is traditioneel relatief zwak omdat de bouwsector dan op zijn gat ligt. In de tweede helft van het jaar zou Akzo moeten kunnen profiteren van de verbeterende omstandigheden in de sector”.
Rabobank was vooral te spreken over het bedrijfsresultaat (ebit), dat met 306 miljoen euro flink hoger uitviel dan de 261 miljoen euro die de bank voorzag. Ook de herstructureringskosten (11 miljoen euro) vielen mee. Rabo ging uit van 40 miljoen euro.
Tegenvallend was echter de volumedaling van 2 procent, waar de bank rekening hield met een afname van 1 procent. ,,Alle onderdelen droegen bij aan het beter dan verwachte bedrijfsresultaat, maar dat was vooral te danken aan de lager dan voorziene herstructureringskosten.''
Volgens Kepler Cheuvreux heeft AkzoNobel een ,,solide start'' van 2015 gerealiseerd waarbij het concern ,,duidelijk'' werd geholpen door valuta-effecten. Zonder die plus, van 8 procent op de omzet, zou de omzet met 2 procent zijn gedaald als gevolg van lagere volumes.
Aandeel TomTom stuitert
TomTom heeft in het eerste kwartaal een lagere omzet geboekt dan verwacht, concludeerde analist Hans Slob van Rabobank dinsdag.
TomTom zag de omzet vorig kwartaal stabiliseren op 205 miljoen euro. Mede dankzij voor de omzet gunstige wisselkoerseffecten en de sterke groei van de verkoop van sporthorloges rekende Slob op een toename tot 213 miljoen euro.
De analist voorziet dat TomTom kan profiteren van de automatisering in het autoverkeer. Daardoor groeit de vraag naar zeer gedetailleerde kaarten, betrouwbare navigatiesoftware en accurate verkeersinformatie. Rabo handhaafde daarom zijn koopadvies voor het aandeel TomTom, met een koersdoel van 8 euro.
Het aandeel TomTom opende dinsdag met een verlies van ruim 4 procent, maar die min werd snel weggewerkt. Om 9.06 uur stond TomTom 0,8 procent in de plus op 7,80 euro.
Winst voor L'Oreal
SAP steeg ruim 2 procent in Frankfurt. Het Duitse softwareconcern boekte in het eerste kwartaal fors minder winst op een veel hogere omzet. SAP zet vol in op de overgang naar cloud-diensten, waarbij software wordt geleverd via het internet. Die dienstverlening levert stukken minder op dan het ouderwetse licentiemodel.
In Parijs won L'Oréal 1,8 procent. De Franse cosmeticagigant zag de kwartaalomzet fors toenemen, gesteund door positieve wisselkoerseffecten. Ook de kwartaalresultaten van het Franse reclamebureau Publicis Groupe vielen in goede aarde. Dat aandeel dikte 5 procent aan.
Credit Suisse daalde in Zürich 0,8 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers van de op een na grootste bank van Zwitserland. Het financieel concern zag de winst in het eerste kwartaal met bijna een kwart toenemen dankzij een herstel bij de handelsactiviteiten.
De euro was dinsdagochtend 1,0665 dollar waard, tegen 1,0754 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 55,84 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 62,90 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl